Finansal Yazılar

GÜZEL İNGİLİZCE KONUŞABİLMEK İÇİN BU HATALARDAN UZAK DURUN


Nasıl daha iyi ingilizce konuşabilirsiniz? Amerika yada ingiltere’de ingilizce kursları çözüm olabilir mi ve size neler verebilirler? Peki iş ingilizcenizi nasıl geliştirirsiniz?

Bu konularda okullarımız, dil kursları ve ingilizce ögretenlerden bir kısmı çok yanlış yöntemler uyguluyarak ingilizceyi çok itici bir hale getirebiliyorlar. Malesef bizlerde bu yanlışlarla büyüdügümüz için hayatımız boyunca bir türlü çözemedigimiz ingilizce sorunuyla yaşıyoruz.  Her ne kadar istekli olsak dahi yanlış yöntemleri uyguladıgımız için bir süre sonra sanki hiç ögrenemeyecekmişiz gibi hissederiz.

Oyasa ki ingilizce ögrenmek zor degil, güzel ingilizce konuşmak imkansız degil. Sadece bizlere ögretilen yanlışlardan kurtulmamız lazım.

Aşagıdaki yazımda Türkiye ve Amerika’da ingilizce ögrenme dönemimde karşılaştıgım sorunları ve Türkiye’ye dödügüm günden beri karşıma çıkan yanlış yöntemleri özetleyecegim.  Umarım sizlere yardımcı olur. Soru ve önerileriniz için serdkaya@gmail.com email atabilirsiniz.

Güzel ingilizce Konuşmada Uzak Durmanız Gereken Hatalar

1 – İngilizce yazı okurken bilmediginiz her kelimenin altını çizmeyin.

Okudugunuz yazının bütün olarak ne söylemek istedigine odaklanın. Şayet ne paragrafı nede yazıyı anlamıyorsanız çok yanlış bir seçim yapmışsınız demektir. O nedenle seviyenize daha uygun bir ingilizce yazı seçin ve bu tür hatalardan uzak durun. İngilizce ögrenirken okudugunuzu anlamak ve okudugunuzdan keyif almak işinizi daha çok kolaylaştırır.

Şayet bu yazı bir ödev yada iş ile ilgili ise ve mutlaka anlamanız gerekiyorsa, ilk okumanızda birden fazla tekrar eden kelimelerin anlamına bakın sadece ve bilmediginiz her kelimeye odaklanmayın. İkinci okumanızda bu sefer paragrafların anlamına odaklanın. En son okumanızda yazının tümüne tekrar odaklanın.

2 – Hata yapmaktan korkmayın!

İngilizce konuşurken çogu gencimiz hata yapmaktan korkuyor. Unutmayın bir Amerikalı ve İngiliz bile konuşurken hata yapıyor. Tabii bu hatalarınızı gidermeyin anlamına gelmiyor. Ama hata yaptıgınızda kontrolu elden kaybedip moralinizi bozmayın!

Özellikle egitmenlere tavsiyem her yapılan hatayı düzeltmeyin. Bir süre sonra ögrenciler motivasyonunu kaybediyor. Bırakın önce kendilerini bir şekilde ifade etsinler sonra dogru şekilde ifade etmeyi ögretin.

Bakın bu yazımda bile Türkçe dilbilgisine uymayan kaç tane hata bulursunuz!

3 - En basit anlatım şeklini ilk aşamada seçin.

Çok zor cümleler ve karmaşık yapılardan uzak durun. En basit şekilde kendinizi ifade etmeye odaklanın. Ve bunun için çok fazla kelime hazinesine ihtiyacınız olmadıgını bilin. Örnek vermek gerekirse: "Sigarayı bıraktım" ingilizce söyleyebilmek için aklınıza "give up" gelmeyebilir. "I quit smoking" diyebilirsiniz.

4 – Kelime ezberlemek sizin güzel konuşmanızı saglamaz.

Bildiginiz kelimeleri şayet çok etkili kullanamıyor ve hatırlamıyorsanız boşuna yeni kelimeler ezberleyerek vaktinizi boşa harcamayın. Önceliğiniz düzenli aralıklarla pratik yapmak olmalıdır.

İngilizce ögrenmede önceliklerinizi çok iyi belirleyim.

5 - Anlatım dili agır olan yazıları okumayın.

Yazım dili agır olan dergi ve gazetelerden uzak durun. Bu durum sizin ingilizce ögrenme konusunda motivasyonunuzu azaltır vede zamanınızı boşa harcayarak en sonunda "ben ingilizceyi hiç bir zaman ögrenemeyecegim" şeklinde düşündürebilir size.

O nedenle seviyenize uygun yazılar okuyun. Okudugunuz yazılardan yada dinlediklerinizden keyif almalı gerçek hayatta işinize yararlı olmalıdır.

6 – İngiltere, Amerika yada yurtdışına hazırlık yapmadan ve hedef belirlemeden gitmeyin

Kendi başınıza bilinçli şekilde çalışarak ingilizceyi ögrenebilirsiniz. Tek ihtiyacınız pratik yapmak. Şayet konuşmuyor, ingilizce yazmıyorsanız ve ingilizce dinlemiyorsanız nerede olursanız olun ingilizceniz gelişmez...Aur-Pair olarak yada pizza driver olarak 3-5 yıl çalışarak yıllarınızı boşa harcamayın.

Disiplinli bir çalışma döneminden sonra mutlaka yurtdışına çıkın ve kendinize hedefler koyun. Ne amaçla gidiyorsunuz (örnegin: pratik yapmak amacıyla ise konuşma agırlıklı progra ve derslere kayıt olun) ve ne kadar zaman kalacaksınız (6 ay, 3 ay gibi) ve bu zaman zarfında neleri başarmak istiyorsunuz (çok iyi sunum yapabilme, etkili konuşabilme yada 2 sayfa ingilizce yazı yazabilme gibi)

Hedefsiz yurtdışına gitmeyin.

7 – İngiltereden yada Amerikadan Türkiye’ye dil ögretmek için gelen yabancıların niteligine mutlaka bakın..

Çogunlukla ülkesinde az geliri olan niteligi düşük yabancıların ülkemize ingilizce egitim vermek için geldiğini görürüz. Tabii bazı yabancılarda evlilik, kız arkadaşı gibi nedenlerle geliyorlar ki içlerinde çok nitelikli dostlarım var bu kesimden ders almak keyifli olur.

  1. - Disiplin!

Disiplin olmadan zaten hayatınızda neyi başarabilirsiniz ki? Mutlaka disiplinli olun ve hiç bir zaman vazgeçmeyin

Ancak, eğitim aldıgınız yabancı hocaların geçmişlerine iyi bakın. Bir eğitmenin ana dilinin ingilizce olması size iyi ingilizce ögretilecegi anlamına gelmiyor.  Ögretmek ayrı bir yetenektir! Özellikle iş ingilizcesinde meslek ile alakalı isimleri tercih edin.

Nasıl daha iyi ingilizce konuşabilirsiniz?

1 – Haftanın hergünü ingilizce bir yazıyı yüksek sesle okuyun. Okudugunuzu anlamak ilk başlarda sorun degil ancak ileri zamanlarda okudugunuzu anlamaya çalışın. Bu sizing aksanınızı geliştirecektir.

2 – Bildiginiz kelimeler ile durumu basit şekilde izah etmeye çalışın. En basit olanı başarırsanız ilerlemeniz çok daha kolay olacaktır. Yani basit düşünün.

3 – İlgi duydugunuz ve hoşlandıgınız konularda fikirlerinizi ingilizce yazın

4 – Alt yazısız ingilizce filimler yada ingilizce radio dinleyin.

5 – mutlaka pratik yapacagınız birileri olsun

Amerika yada İngiltere’de ingilizce kursları neler verebilirler?

Yukarıda biraz konuya açıklık getirdim. Yukarıdakilere ek olarak şunları yazabilirim. Yurtdışı tecrübesi herkes için çok önemli, gelişmeniz için bir çok fırsatlar sunar. Dünyanın her ülkesinden ögrencilerle tanışır ve başka bir ülkede yaşamanın heyecanını tadarsınız. İmkanlarınız elverdiği ölçüde gitmelisiniz kişisel gelişim açısından çok önemli tecrübeler olarak görüyorum yurtdışına çıkmayı.

Fakat herhangi bir hazırlık yapmadan, hedefler koymadan yurtdışına çıkarsanız zaman ve para kaybedersiniz. Turistlik amaç dahi gitseniz kendinize hedefler koyun.  2 aylık – 3 aylık yada 6 aylık ingilizce kursları şayet Türkiye’de herhangi bir hazırlık yapmadan giderseniz size pek bir şey ögretmez.  Bir şey ögrenmediginizi farkettiginiz zaman ingilizce ögrenmeye karşı motivasyonunuzu kaybedersiniz ve sanki hiç bir zaman ingilizce ögrenemeyecekmişsiniz gibi hissedersiniz.

O nedenle bir çok eksiginizi Türkiyede giderin. Sonra kendinizi test etmek ve ingilizce pratik yapmak için yurtdışını tercih edin.

“Orda herkes ingilizce konuşuyor daha kısa sürede ögrenirim” bu ve benzeri söylemlere inanmayın mutlaka Türkiye'de hazırlık yapın. Yurtdışına gideceginiz ülkenin insanları emin olun ülkelerine gelen ögrencilerle konuşup onlara pratik yaptırmak gibi bir öncelkleri olmuyor.

Yukarı Git